Conditiile confortabile pot fi create folosind un ventilator. Exista trei categorii de ventilatoare :
Debitul de aer depinde de cantitatea de aer expulzat sau introdus intr-o camera intr-o anumita perioada de timp. Aceasta evaluare este in mod normal exprimat in m3/h, m3/s sau l/s.
Alegerea ventilatorului depinde de:
Controlarea ventilatiei se poate realiza in trei moduri:
Selectarea celui mai adecvat sistem depinde de diversi factori, cum ar fi forma si dimensiunea camerei si gradul dorit pentru eliminarea poluantilor.
Acest sistem este cel mai utilizat pentru ca este cel mai simplu si cel mai economic. Aerul este extras in afara si este inlocuit cu aer din exterior. Eficacitatea ventilatiei depinde de cantitatea de aer proaspat introdus si de distributia lui. Cu acest sistem, pe langa optiunea de a extrage o anumita cantitate de aer intr-o anumita perioada de timp, gurile de evacuare si de intrare sa fie situate in asa fel incat sa permita primirea de aer proaspat pentru a acoperi intreaga camera. Nu trebuie sa existe posibilitatea de scurt-circuitare (Fig. 4 & 5).
In camere mari, folosind doar un ventilator, este recomandata instalarea a doua sau mai multe ventilatoare mici care pot asigura acelasi volumul necesar de ventilatie. Folosirea acestora va face, de asemenea, sistemul mai flexibil si produce mai putin zgomot. Sistemul de ventilatie este mult mai eficient in cazul in care deschiderea pentru introducerea de aer proaspat sunt facute la dimensiuni corespunzatoare. De regula, aceste deschideri ar trebui sa fie situate la nivelul pardoselii si opuse punctului de extractie. Totata sectiunea transversala ar trebui sa fie intre 1,5 si de 2 ori mai mari decat sectiunea de evacuare. Daca gura de introducerea este subdimensionata se va restrange cantitatea de aer proaspat in camera si, prin urmare, va duce la ventilatie necorespunzatoare. Calculul se face dupa urmatoarea formula :
Exemplu:
Sa presupunem ca doriti sa ventilati o camera care necesita 420 m3/h debit cu un echipament care extrage aer direct catre exterior. Daca utilizati o grila de introducere carei suprafata libera de trecere este de 80% din total, si careia i-ati setat debitului de de intrare a aer la 1 m/s, veti obtine urmatorul rezultat:
reprezentand valoarea neta a sectiunii de trecere.
Aceasta metoda implica exact opusul elei de mai sus, aerul fiind introdus de afara in loc sa fie evacuat in afara. Prin aceasta metoda, aerul din camera este presurizat si "evadeaza" din camera prin orice deschidere disponibila.
Utilizarea ambelor metode conduce la un sistem complet de ventilatie. Aspiratia se poate face in locul cel mai facil, iar evacuarea unde este mai eficienta. Totodata se va tine seama de dimensionarea ventilatoarelor de introducere sa fie cu 20% mai mari decat cele de evacuare, astfel se presurizeaza camera eliminand senzatia de curent.
Aceste ventilatoare constau intr-un set fix de pale (Fig. 8), aerul este preluat din fata si refulat in spate, in acelasi sens cu motorul si paralel cu axa. Fiecare ventilator este clasificat in functie de numarul si de inclinare palelor. Ventilatoarele sunt de obicei de mica si medie presiune destinate sa refuleze direct in afara, nu sunt destinate pentru utilizarea in sisteme cu tubulaturi lungi, se pot monta pe anumite modele tubulaturi scurte si filtre.
Aceste echipamente in esenta constau din doua parti: un ventilator sau turbina si o carcasa. Aerul este preluat paralel cu axa, si refulat perpendicular pe axa (fig. 9). Forma si numarul de lame va depinde performanta ventilatorului. Lamele sunt de mici presiuni si, de obicei, misca aerul usor si fara zgomot.
Aceste ventilatoare in mod normal, au aceleasi lame ca si ventilatoarele centrifugale. Cu toate acestea, ele au, de asemenea, o carcasa care permite aerului sa fie "tras" peste axa sa. In functie de tipul de ventilator se pot obtine presiuni inalte sau medii. Aceste ventilatoare pot fi montate fie la inceputul, la sfarsitul, sau in mijlocul conductei. (fig. 10).
Modul in care se calculeaza volumul unei incaperi
Acest lucru este obtinut dupa formula lungime x latime x inaltime = camera de volum (m3).
Exemplu
Un bar public, care este de 4 metri latime, 7 metri si 3 metri inaltime. Pentru a calcula cantitatea de aer necesara pentru ventilatie, se va calcula mai intai volumul camerei: 4 x 7 x 3 = 84 m3. Apoi, din numarul deschimburi necesare orare in functie de tipul camera (prezentat mai jos), se poate deduce debitul necesar de evacuare.
Pentru a alege ventilatorul potrivit camerei dumneavoastra, trebuie sa verificati mai intai numarul de schimburi ale aerului necesare in mod obisnuit camerei.
Consultati tabelul de mai jos. Pentru a calcula cerinta de ventilatie, se inmulteste volumul camerei cu numarul schimburilor de aer necesar. Acesta este un proces simplu care poate fi folosit pentru a identifica care ventilator este potrivit pentru a acoperi capacitatea totala. In cazul in care nu este posibil sa se evacueze direct catre exterior, trebuie sa fie folosita tubulatura si in acest caz va aparea o pierdere a capacitatii cauzate de fluxul de frecare, care este o functie de:
![]() |
|||
Tabelul cu schimburile recomandate de aer ale incaperii | |||
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Banci | 2-5
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Baruri | 10-12
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Laboratoare | 4-6
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Curatatorii | 10-15 |
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Cantine | 8-12
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Spitale | 4-6
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Magazin de peste | 15-25
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Restaurante | 10-15
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Sali de conferinta | 8-10
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Birouri | 6-8
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Sali de biliard | 6-8
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Magazine | 8-10
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Camere intunecate | 10-15
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Sali de clasa | 2-4
|
|
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
Tabelul arata 10-12 (pentru bar public) si acest lucru inseamna ca este necesar sa se aleaga un ventilator care se poate extrage cel putin 840 m3/h (233 L/s), adica inmultit cu volumul de aer stabilit pentru baruri si cafenele.
Pentru a transforma l/sec la m3/h.
litri/sec = 3,6 x m3/h,
Tabelul de mai sus ar trebui sa fie luat doar ca un ghid.
Pentru cele mai comune tipuri de camere, formula de calcul a modificarilor necesare aerului (in m3/h) este listat de mai jos. Pentru a face calculul se procedeaza dupa cum urmeaza:
• Cand calculul se face pe baza de momentul in care o camera este ocupata, inmultiti numarul prezentat in tabel cu numarul de persoane, si apoi cu 3,6;
• Cand calculul se face pe baza unei zone din camera, se multiplica numarul din tabel si apoi zona cu 3,6;
• Cand calculul se face pe baza volumului camerei, se multiplica numarul din tabel cu volumul camerei.
![]() |
CATEGORII DE CLADIRI |
Capacitate de evacuare a aerului |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Pe baza aglomerarii |
Pe baza unei zone |
Pe baza volumului |
|||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Case Rezidentiale | |||||
![]() |
Case Familiale | Camera de zi si dormitor | 11 |
|||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Bucatarie Baie | 4 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Cladiri rezidentiale | Sala de intalniri | 9 |
|||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Dormitoare | 11 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Bucatarie | 16,5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Baie | 4 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Holuri, camere de zi | 11 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Hoteluri | Sala de conferinte | 5.5 |
|||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sala de mese | 10 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Dormitoare | 11 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Baie | 4 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camera de serviciu | 8 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Birouri | |||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camere single | 11 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Spatii deschise | 11 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali de intalnire | 10 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
CED | 7 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Toalete | 8 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Spitale | |||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sectii | 11 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camere sterilizate | 11 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camere de tratament | 11 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali de asteptare | 8.5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali de Kinetoterapie | 11 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camere de serviciu | 8 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Cladiri publice | |||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Cinema, Teatre | Zone publice, Sali pt nefumatori | 5.5 |
|||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Scene, Studiouri TV | 12.5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali pt fumatori | 10 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camere de serviciu | 8 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Stock Market | 10 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camere de asteptare | 8 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Muzee, Librarii, Biserici | Galerii | 6 |
|||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali de lectura | 5.5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Biblioteci | 1.5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Biserici | 6 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camere de serviciu | 8 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Baruri, Restaurante, Cluburi | Baruri | 11 |
|||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Patiserie | 6 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sufragerie | 10 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali de dans | 16.5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Bucatarii | 16.5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camere de serviciu | 8 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Cladiri de afaceri | |||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Departamente Comerciale | la parter | 9 |
|||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
la etaj | 6.5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Magazine, departamente | Frizerii | 14 |
|||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Imbracaminte, Florari, Mobila | 11.5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Farmacii, fast food, Curatatorii | 9 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Banci publice | 10 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Cladiri de sport | |||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali de inot, saune | Piscina | 2.5 |
|||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Vestiare | 8 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Saune | 2.5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali de fitness | Palate sportive | 6.5 |
|||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Bowling | 10 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Terenuri de joaca | 16.5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Loc pentru spectatori | 6.5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Vestiare | 8 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Servicii publice | 8 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Scoli | |||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Pepiniere | 4 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali de clasa - scoala generala | 5 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali de clasa - gimnaziu | 6 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali de clasa - liceu | 7 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Sali de clasa din Universitati | 7 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camera de serviciu | 8 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Librarii, Sali de lectura | 6 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camere de muzica si limbaj | 7 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Laboratoare | 7 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
Camera profesorilor | 6 |
||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
![]() |