Oferte speciale | Showroom

Ce inseamna Btu la aer conditionat?

Ati vazut ca atunci cand vine vorba de aer conditionat toata lumea se refera la Btu, dar ce este acest Btu?

Btu este o unitate de masura a energiei in sistem imperial (British Thermal Unit), in Sistemul International de Masura, cum suntem noi obisnuiti, echivalentul este J (Joule), 1 Btu=1055 J. Veti observa ca la aparatele de aer conditionat se face referire la Btu/h, adica rata de transmitere a energiei, care este puterea, Energie/Timp = Putere. Puterea este masurata in Btu/h sau W (watt), care este J/s. Transformarea se face: 1 W = 3.412 Btu/h.

Sa recapitulam, la aparatele de aer conditionat se foloseste o unitate de masura imperiala, Btu (British Thermal Unit), raportata la timp, Btu/h (Btu pe ora), care reprezinta puterea aparatului. In Sistemul International de Masura puterea se exprima in W (watt).

Ati observat ca aparatele de aer conditionat au cifre in componenta denumirii modelului, exemplu LG P09RK, Daikin FTXN25 sau Mitsubishi MSZ-HJ25, ele indica orientativ puterea aparatului, astfel la LG se foloseste Btu/h, 09 reprezentand codificarea pentru clasa de putere 9000 Btu/h, iar la Daikin si Mitsubishi 25 este codificarea pentru 2.5 kW, calculand: 2.5x1000x3.412=8.530 (Btu/h), fiind in clasa de putere 9000 Btu/h.

Facem referire la clasa de putere pentru clasificare si usurinta in alegere, fiecare producator in datele tehnice are o putere specificata, astfel LG P09RK putere racire standard 8530 Btu/h, Daikin FTXN25 8830 Btu/h, Mitsubishi MSZ-HJ25 8530 Btu/h.


Alte articole: