Oferte speciale | Showroom

Cum aleg echipamentele de uz comercial

Echipamentele de uz comercial se aleg in functie de destinatia spatiului si de posibilitatile tehnico-economice.

TEMPERATURA

Temperatura variaza intre 19°C si 24°C:
Iarna: 19°C-23°C
Vara: 20°C-24°C
Corpul uman face schimb de caldura prin convectie si radiatie, din aceasta cauza temperatura inconjuratoare este foarte importanta. Nu atat a aerului cat si a peretilor inconjuratori. Sa examinam încarcarea termica cauzata de aerul proaspat provenind de la o camera aglomerata. Acesta este un caz interesant de analiza al echilibrului energetic total. Cu toate acestea, este important sa se examineze ora din zi sau noapte, atunci când camera devine complet ocupata, apoi sa se moduleze rata aportului de aer proaspat. Prin analizarea diferitelor curbe de încarcare, se poate identifica faptul ca exista diferite trasee, în functie de tipul de camera. Termica de încarcare se modifica în functie de camera si de momentul din zi. Cifra de încarcare termica arata trei exemple:-un bar, un restaurant si un magazin. Analizand cele trei curbe, vom vedea ca încarcarile maxime apar în momente diferite.

Incarcare incalzire

UMIDITATEA RELATIVA

În mod ideal, umiditatea relativa ar trebui sa se încadreze la un interval de 40% - 60%. Un RH de 40% si mai mic determina uscaciunii ale gatului si pielii. Un RH de 60% si mai mare cauzeaza disconfort, dureri de cap si pielea se simte lipicioasa. Un sentiment de disconfort este deja remarcat la limitele superioara si inferioara (40% si 60%).

VITEZA DEBITULUI DE AER


Oamenii au fost "proiectati" de natura sa accepte ca normale anumite viteze ale debitului aerului. Cu toate acestea, în cazul în care fluxul de aer nu vine din fata, omul se simte inconfortabil si ar trebui evitat. Daca directia fluxului nu poate fi schimbata, fluxul de viteza trebuie sa fie cât mai scazut posibil: între 0,1 m/s si 0,15 m/s.

În scopul de a îndeplini aceste cerinte, pozitia de mobilierului si ocupantilor trebuie stabilite dinainte. Aceasta va evita disconfortul cauzat de proasta directionare a curentului de aer si de prevenire a aerului de a fi blocat din cauza mobilierului si peretilor. Pentru a optimiza re-circulatia aerului într-o camera, proiectantul trebuie sa faca urmatoarele:

• identificarea zonei, în cazul în care ocupantii nu sunt în miscare (zona de stationare);
• identificarea pozitiei comune de stationare a ocupantilor pentru a afla daca fluxul de aer vine din fata sau din spate (fig. 2);
• identificarea zonei in care oamenii se deplaseaza (zone de tranzit);
• selectati Air-Inlet sau Air-outlet
• verifica pentru a vedea ca aerul curent sa nu se interfereze cu zona de stationare (fig. 1):
• verifica fluxul de viteze a oricarui curent de aer in zona de stationare.

aer1

aer2

CALITATEA AERULUI


Nu este atat de usor sa identifici calitatea aerului într-o camera închisa, deoarece este dificil pentru ocupanti sa spuna daca respira sau nu aer de buna calitate. Problema este complexa deoarece exista mai multe surse de poluare care emit mii de contaminantii, sub forma de gaz. Ocupantii cladiri respective pot dezvolta anumite simptome în cazul în care nu au fost luate masuri, cum ar fi dureri de cap, inrosirea ochilor, iritatii ale pielii, etc. Pentru inceput este bine sa se defineasca exact ceea ce se întelege prin aer de calitate. Acest lucru este dificil de facut, deoarece aerul poate fi un complex de lichid format din diferite gaze care contin diferite particule solide în suspensie. Aceste particule includ microbi, polen, spori, praf, etc.

Componenta aerului pe care îl respiram:

Component
% din volum
Azot
78
Oxigen
21
CO2

0.03

Alte
0.97

Calitatea aerului necesar pentru un birou este complet diferit fata de cel necesar de unei sali de operare. Calitatea aerului afecteaza direct ocupantii camerei pentru ca atunci când respiratia ei emit de asemenea caldura, vapori de apa si dioxid de carbon, care, la rândul ei, creeaza principala sursa de poluare. În rezumat, conditiile necesare pentru a face o camera confortabila sunt dupa cum urmeaza:

Valori optime de temperatura si umiditate relativa :

  • Temperatura: 20 ° C-24 ° C
  • RH: 40-60%
  • Viteza debitului de aer: 0,15 m/s

Camera va fi în continuare confortabila chiar si la limitele exterioare de temperatura : 20°C si 24°C. Cu toate acestea, atunci când RH este fie de 40% sau 60%, confortul optim va fi mai scurt. În acest caz, viteza debitului de aer trebuie sa fie mai mica sau egala cu 15 mc / s (0,15 m/s).


Alte articole: