Oferte speciale | Showroom

Cum functioneaza pompa de caldura

CUM FUNCTIONEAZA AERUL CONDITIONAT PE INCALZIRE

Aparatul de aer conditionat este o pompa de caldura de tip aer-aer. Mai exista pompe de caldura de tip pamant-apa, aer-apa si sunt fabricate de catre producatori de echipamente de incalzire. De curand, producatorii de echipamente de aer conditionat si-au largit gama de produse introducand si pompe de caldura de tip aer-apa. Se foloseste o unitate exterioara de aer conditionat la exterior iar la interior este un echipament care transfera caldura obtinuta apei pentru incalzirea apei dintr-un boiler.

Atunci cand lucreaza ca un incalzitor, aparatul de aer conditionat ofera mult mai multa caldura decat daca este obtinuta de la sursele obisnuite (incalzitoarelor electric, cazane de gaz, etc.) In toamna spre iarna si iarna spre primavara, sistemele centralizate de incalzire, fie sunt inca inactive sau sunt dezactivate, sa nu mai vorbim de perioadele cand acestea sunt dezactivate pentru mai multe ore pe zi, in aceste cladiri, aparatul de aer conditionat ofera solutia ideala. Asa cum se arata in diagrama A, agentul frigorific din circuitul, este in mod normal intr-o stare lichida, inainte de ventilul de laminare(3), raceste. in acest moment, temepratura agentului frigorific este mai mica decat temperatura mediului ambiant (chiar daca este frig afara). Evaporarea agentului frigorific se face in unitatea exterioara, vaporizatorul (4) absorbind caldura din exterior. Dupa ce s-a transformat in gaz, trece prin compresor (1) si este in continuare incalzit la o temperatura de T1, care este mai mare decat temperatura din camera in care urmeaza sa fie incalzita. La sfarsitul ciclului sau, acest lichid incalzit trece prin condensatorul unitatii interne in cazul in care acesta a cedat caldura in camera. in ambele cazuri - atunci cand unitatea preia caldura din exterior si atunci cand acesta o cedeaza la interior - este asistat de doua ventilatoare.

CAT ESTE DE EFICIENT?

Unitatea este deosebit de eficienta deoarece cedeaza in camera o cantitate de energie termica egala cu cantitatea luata de la exterior (complet gratuit), in plus energia necesara pentru operarea compresorului. Coeficientul de performanta (COP) se calculeaza dupa cum urmeaza:

in conditii normale de functionare acest raport este intotdeauna egal cu 1. Prin urmare, cu cat COP-ul este mai mare cu atat mai mare va fi avantajul economic. COP-ul variaza in functie de temperatura aerului din afara. Cu cat este mai mare temperatura, cu atat mai mare este COP-ul, si vice-versa. in general, pentru a obtine cea mai buna performanta, temperatura de afara nu trebuie sa scada sub 6 sau 7C. COP-ul va varia considerabil in functie de zona climatica.

ESTE ECONOMIC?

Daca un incalzitor electric sau radiatorul de ulei este folosit pentru a incalzi o camera, va trebui sa utilizati aceeasi capacitate de energie electrica pentru incalzire. De exemplu, 2000W. Cu toate acestea, utilizand mai putina de energie, acelasi nivel de incalzire poate fi furnizat, atunci cand utilizati un aparat de aer conditionat functionand pe incalzire (pompa de caldura). Daca presupunem ca avem un aparatul de aer conditionat cu un COP de 3, pentru a obtine aceeasi cantitate de caldura, doar 33% din energia electrica este necesara, deoarece restul de 67% este luata direct din exterior. Aceasta inseamna o economie de 67%.


Alte articole: