Oferte speciale | Showroom

Intrebari frecvente

Ce este COP?

Coefficient of Performance - coeficientul de performanta, este raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata. Spre exemplu, o pompa de caldura moderna va genera 3 kW de energie termica pentru 1 kW de energie electrica consumata. In acest caz COP va fi 3.

Ce este EER?

Energy efficiency ratio- rata de eficienta energetica, este raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata. COP si EER sunt marimi similare, dar sunt folosite pentru incalzire sau pentru racire.

Ce este clasa de energie?

Din 2013 au fost introduse elemente suplimentare, comune tuturor categoriilor, pentru a evidentia atat progresul tehnic cat si cele mai performante echipamente:

  • Au fost adaugate scalei A-G existente pana la trei clase suplimentare A+, A++ si A+++;
  • Noua eticheta va fi la fel in toate cele 27 de state membre UE;

***Vezi noua eticheta energetica europeana***

Clasa de energie este o noua metoda de marcare introdusa pentru a permite consumatorilor sa compare eficienta energetica a echipamentelor. Este in functie de EER si COP, astfel:

EERCOP

Observatie:
- Valorile din tabelul de mai sus sunt exprimate in W/W, insa unii producatori folosesc pentru EER unitatile de masura Btu / h W. Pentru a face conversia in W/W trebuie sa impartiti la 3.412. Ex: EER= 11.00 Btu/hW => EER= 3.22 W/W => aparatul este clasa A de energie.

Ce este pompa de caldura ?

Pompa de caldura este masina frigorifica ce poate inversa ciclul frigorific, astfel incat sa furnizeze caldura in loc de racire. Deoarece pompa de caldura foloseste agent frigorific este posibil se ridice temperatura aerului de la -15 grdC pana la o temperatura utila pentru incalzirea unei incaperi. Dificil de imaginat, dar inchipuiti-va ca un frigider inverseaza ciclul frigorific si grila neagra din spatele lui este foarte rece, iar inauntru ar fi foarte cald.

Pompele de caldura pot extrage caldura din aer, apa sau pamant si sunt folosite atat pentru racirea cat si pentru incalzirea unei cladiri in mod eficient si economic.

Ce este VRV sau VRF?

VRV este un sistem conceput si dezvoltat de Daikin Industries si inseamna "variable refrigerant volume" - "volum de agent frigorific variabil". Daikin detine marca inregistrata VRV, de aceea alti producatori folosesc termenul VRF "variable refrigerant flow" - "debit variabil de agent frigorific". In principiu ambele functioneaza la fel si sunt cai extrem de eficiente, sigure, economice pentru a raci sau incalzi cladiri.

Debitul de refrigerant este adaptat foarte precis pentru a satisface cererea de incalzire sau racire a cladirii, astfel se economiseste energie.

Pe scurt, sunt probabil cele mai bune sisteme disponibile pentru aplicatii medii si mari.

Ce face un inverter ?

Este folosit pentru a modifica frecventa curentului cu care este alimentat un compresor, fiind astfel posibila modificarea turatiei acestuia. Aceasta inseamna ca se poate modifica debitul de agent frigorific care circula prin instalatie permitand modificarea capacitatii aparatului.

Aparatul meu de aer conditionat nu functioneaza - Ce pot face ?

Una din cele mai uzuale cauze este intreruperea alimentarii cu curent electric. Verificati daca siguranta este buna in tabloul electric sau aparatul este bagat in priza.

O alta cauza este blocarea filtrelor de aer, verificati daca sunt curate. Consultati si manualul de intructiuni - uneori ajuta.

Daca in continuare aparatul nu porneste, sunati la service.

Aparatul meu are 2 ani garantie - De ce am nevoie de revizie periodica ?

Aparatele de aer conditionat au nevoie de revizie periodica pentru a functiona in siguranta si cu o eficienta optima.

Pentru a explica simplu, comparati cu un autoturism care are parti in miscare, acesta va functiona in siguranta si eficient numai daca se fac revizii periodice.

Agentii frigorifici dauneaza stratului de ozon ?

Unii da si altii nu. In principiu, toti agentii frigorifici utilizati de catre persoane competente nu vor fi niciodata eliberati in atmosfera, astfel incat sa dauneze stratului de ozon, dar accidente se mai intampla. De aceea se dezvolta noi agenti frigorifici, cum ar fi R410A si R407C considerati agenti frigorifici ecologici.

Pot lua legionella de la aparatul meu de aer conditionat ?

Este putin probabil, dar poate fi luata de la aparate de aer conditionat care sunt prost intretinute. La reviziile periodice, tehnicienii de service folosesc substante speciale pentru neutralizarea biologica a aparatelor.

Explicati va rog diferenta dintre climatizare si aer conditionat

Climatizarea acopera multe lucruri, dar in principal se refera la incalzire, racire, ventilare, aport de aer proaspat, filtrare si controlul umiditatii.

Aer conditionat inseamna doar racirea aerului pentru imbunatatirea confortului.


Alte articole: